Woongroep Castellum
                                                                          ´Een beetje op elkaar letten´
 
 Ze zijn vriendinnen, werkten beiden in de zorg. Nu wonen Froukje Zondervan en Leny Franssen beiden in senioren woongroep Castellum in Amersfoort. ´We hebben het in dit huis goed met elkaar´
 
Doorgaans geven ze acte de préséance bij het dagelijkse koffie-uurtje in de woongroep.
Het is een gezellig samenzijn in het leven van de bewoners van de 22 appartementen.
De leden van de woongroep koesteren hun vrijheid,ook al worden volop gezamenlijke activiteiten georganiseerd.
Er is een bridgeclub en een Canasta-avond en op feestdagen wordt wat leuks geregeld voor bewoners die daar behoefte
aan hebben.
Leny organiseert geregeld een borreluurtje voor de bewoners niets is kortom verplicht, maar alles is mogelijk.
´Je kunt je deur voor elkaar open zetten, maar er zit ook een slot op´.
Froukje:
Ik had geen idee wat wonen in een woongroep precies inhield, Ik veronderstelde dat iedereen altijd alles samen zou doen.
Dat is echt niet zo. Toen ik voor de eerste keer op de koffie ging bij Leny in haar appartement dacht ik: hé dit is gewoon een huisje.
Zij heeft me een beetje overgehaald. " Als jij straks gepensioneerd bent, dan vereenzaam je" zei ze. Ik had altijd late diensten of
nachtdiensten in het verzorgingshuis en ontmoette mijn buren nauwelijks. Die waren bovendien veel jonger en druk met hun eigen leven. Ik nam aan dat ze niet zaten te wachten op een oud mens, terwijl je in de woongroep altijd mensen om je heen hebt.
Leny:
In de woongroep let je automatisch wat meer op elkaar. Als iemand die elke dag bij het koffie-uurtje aanwezig is en opeens weg blijft, valt dat op en ga je kijken of er misschien iets aan de hand is. Of iemand gevallen is of zo, dat is een ingebouwde veiligheid.
We hebben een zorgcommissie die familie of de dokter bellen als het nodig is.
We zorgen voor hand- en spandiensten, brengen elkaar eens een kopje soep. Als er zorg van buitenaf moet komen moet je dat zelf regelen, we zijn geen mantelzorgers.
Leny:
Al op jonge leeftijd heb ik gezegd: als ik oud ben wil ik bij ander mensen wonen, dat was al vroeg helder. Ik wilde niet eenzaam worden. Ik heb een paar woongroepen bezocht en uiteindelijk voor Castellum gekozen. Het klikte met de mensen. Mijn kinderen waren blij met mijn keuze. ´Mam, je zit er zo veilig als een huis´ zeiden ze.
Ik moest wel even wachten, in het toelatingsgesprek gaf de woongroep de voorkeur aan een man maar na anderhalf jaar kwam er een appartement vrij.Ik was toen 59 jaar, werkte nog volop. Inmiddels woon ik hier nu al twintig jaar met veel plezier!
Froukje:  
Je kunt niet structureel op medebewoners leunen. Je moet vooruitkijken en zorgen dat je tijdig ergens woont waar je oud wilt worden.
Leny:
Bedenk op tijd hoe je je oude dag wilt inrichten. Kies je voor alleen wonen of voor -tot op zeker hoogte- samenleven met anderen?
Neem tijdig maatregelen, niet pas als je tachtig bent. We hebben het in dit huis goed met elkaar. En als er iets is wordt het uitgepraat. Als je aanspraak wilt, dan vind je die. Als je hier eenzaam bent, dan ligt het aan jezelf.
Je verbaasd je er over hoe fit de mensen hier zijn.
Froukje:
We leven met elkaar mee en kennen elkaars familie. Als iemand een kleinkind krijgt is er beschuit met muisjes. Als er een trouwerij is, komen de trouwfoto´s op tafel.
 
(Bron: interview in Perspectief, juni 2017)
 
 
Maak simpel je website Eigen site maken